wiadomościksięgarniaMiesięcznik GEODETAreklamakontaktRODOpolityka prywatnościnewsletter
|2006-08-10| Geodezja, Prawo, Ludzie, Instytucje

Czy konkurs na stanowisko głównego geodety kraju zostanie unieważniony?

Po ogłoszeniu wyników konkursu na stanowisko głównego geodety kraju wpłynęły dwa odwołania od decyzji komisji. Przypomnijmy, że uczestnicy konkursu otrzymali drogą pocztową wysłaną 20 lipca 6-linijkową informację, w której napisano: „komisja przeprowadzająca konkurs zawiadamia, iż po jego przeprowadzeniu, wskazała pana Wiesława Potrapeluka na stanowisko Głównego Geodety Kraju”.

W pierwszym przypadku odwołujący się podniósł, że komisja nie podała uzasadnienia swojej decyzji oraz nie wskazała możliwości odwołania od niej. Poza tym uczestnikom konkursu nie ujawniono ani wyników poszczególnych etapów konkursu, ani kryteriów, na podstawie których dokonano wyboru kandydata.
W drugim przypadku odwołujący podważył bezstronność dwóch spośród trzech członków komisji konkursowej. Jeden z nich był do 2003 r. pracownikiem GUGiK i podlegał bezpośrednio lub pośrednio trzem kandydatom ubiegającym się o stanowisko GGK. Wyjaśniamy, że chodzi tu o Remigiusza Piotrowskiego, który do przejścia na emeryturę w 2003 r. pracował w GUGiK, oraz kandydatów: Krzysztofa Mączewskiego, byłego wiceprezesa GUGiK; Tadeusza Kościuka, obecnego dyrektora generalnego GUGiK i Jerzego Albina, aktualnego głównego geodetę kraju. Odwołujący podniósł także, że trzy osoby startujące w konkursie, w tym wskazana przez komisję na stanowisko GGK, znajdują się we władzach jednego ze stowarzyszeń branżowych, którego wiceprezesem jest członek komisji konkursowej (dodajmy, że chodzi o stowarzyszenie GISPOL, w którym Remigiusz Piotrowski jest wiceprezesem). Według odwołującego ww. fakty rodzą wątpliwości co do bezstronności ocen formułowanych zarówno w stosunku do osób, jak i do całego postępowania konkursowego. Z kolei – co również podniósł odwołujący – inny członek komisji (Józef Oleński) jest ekspertem GUGiK i pobiera z urzędu wynagrodzenie w ramach prowadzonych przez GUGiK projektów. Odwołujący wniósł o unieważnienie postępowania konkursowego z uwagi na brak rękojmi bezstronnego pełnienia funkcji przez większość członków komisji konkursowej.

Odwołującymi się od decyzji komisji konkursowej są Krystian Kaczmarek, geodeta województwa pomorskiego, oraz Jerzy Albin, urzędujący główny geodeta kraju. W skład trzyosobowej komisji wchodzili: prof. Józef Oleński (Uniwersytet Warszawski), dr Remigiusz Piotrowski (doradca w UM Warszawa), Krzysztof Plackowski, reprezentujący Urząd Służby Cywilnej, przewodniczący komisji. Postępowanie konkursowe rozpoczęło się w lutym br.

Jerzy Przywara