wiadomościksięgarniaMiesięcznik GEODETAreklamakontaktRODOpolityka prywatnościnewsletter
Najnowsze wydarzenia z dziedziny geodezji, nawigacji satelitarnej, GIS, katastru, teledetekcji, kartografii. Nowości rynkowe, technologiczne, prawne, wydawnicze. Konferencje, targi, administracja.
blog
|2021-03-04| Geodezja, Prawo

UODO karze GGK. A co z komercyjnymi portalami z Seszeli?

Główny geodeta kraju zarzuca Urzędowi Ochrony Danych Osobowych, że zamiast zająć się nielegalną sprzedażą numerów ksiąg wieczystych na komercyjnych portalach, nakłada na niego karę za zgodne z prawem udostępnianie tych danych na rządowym Geoportalu. Co na to prezes UODO?


UODO karze GGK. A co z komercyjnymi portalami z Seszeli?

Argumenty Waldemara Izdebskiego nie są nowe, choć powtórzył je przy okazji niedawnego wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, który podtrzymał karę UODO dla GGK za utrudnianie przeprowadzenia kontroli w GUGiK. „Gratuluję UODO skutecznego wspierania portali w rajach podatkowych, które publikują dane z polskich rejestrów państwowych. Póki co powstał kolejny portal, zlokalizowany tym razem w Miami na Florydzie pod adresem https://skaner.com. Czy UODO coś z tym zrobi?” – napisał Waldemar Izdebski na Twitterze.

Wcześniej, w kwietniu ub.r., obszernie odniósł się do sprawy w swoim stanowisku, wydanym po przeprowadzeniu kontroli w GUGiK. „Atakując Głównego Geodetę Kraju, z całą bezwzględnością posiadanych uprawnień, Prezes UODO nie chce natomiast w żaden sposób zauważyć patologii wynikających z działania portali internetowych, zlokalizowanych w rajach podatkowych, które operują rzeczywistymi danymi osobowymi i numerami KW także, pobieranymi z państwowych rejestrów i udostępnianymi za pieniądze, od których firmy te nie płacą w Polsce jakichkolwiek podatków. Taka sytuacja ma miejsce od ponad 6 lat i UODO nie podjęło dotychczas żadnych skutecznych działań w kierunku wyeliminowania tych zjawisk. Sam osobiście piszę o tym do Prezesa UODO od prawie 2 lat, a Prezes milczy. Kontrolerzy UODO, którzy byli na kontroli w GUGiK, kiedy im te rzeczy pokazywałem, też nie wykazywali tym procederem większego zainteresowania” – pisał GGK.

Nielegalnie od blisko dekady

Waldemar Izdebski zwracał zresztą uwagę na działalność tych serwisów jeszcze wtedy, gdy kierował stołeczną firmą Geo-System. Spółka ta oferowała bowiem własny serwis umożliwiający zakup numeru KW – tyle że działał na podstawie Prawa geodezyjnego i kartograficznego oraz umów podpisywanych z poszczególnymi starostwami.

O portalach prowadzonych przez firmy w rajach podatkowych wielokrotnie pisała także „Rzeczpospolita”. Jeszcze w 2013 roku dziennik alarmował, że w niewyjaśnionych okolicznościach z państwowych baz danych wyciekły dane 16 mln hipotek, które teraz może nabyć każdy internauta po uiszczeniu niewielkiej opłaty. Tuż po tej publikacji Ministerstwo Sprawiedliwości nie miało wątpliwości, że tego typu serwisy działają nielegalnie. Z kolei w 2019 r. resort informował, że sprawą zajmują się organy ścigania.

UODO czeka na prokuraturę

Oczywiście o działalności komercyjnych portali z Seszeli wie również Urząd Ochrony Danych Osobowych. Jak wyjaśnia rzecznik prasowy UODO, prezes tego urzędu (a wcześniej GIODO) podjął „szereg stosownych działań, w tym przeprowadził kontrole w dwóch podmiotach prowadzących tego typu działalność”.

„Ze w względu na fakt, że w 2017 r. Ministerstwo Sprawiedliwości na podstawie art. 304 § 2 Kodeksu postępowania karnego zawiadomiło prokuraturę o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstw z art. 49 ust. 1, art. 51 ust. 1, art. 52, art. 53 oraz art. 54 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (DzU z 2016 r. poz. 922) oraz z art. 269a Kodeksu karnego przez kilka podmiotów prowadzących tego rodzaju portale (w tym przez podmioty, w których GIODO przeprowadził kontrolę) ostateczne stanowisko Prezesa UODO w powyższej kwestii uzależnione jest od wyników toczącego się postępowania karnego. Z uwagi na powyższe zarzuty Głównego Geodety względem Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych są nieuzasadnione” – czytamy w odpowiedzi przesłanej redakcji Geoforum.pl przez rzecznika UODO Adama Sanockiego.

Jerzy Królikowski


Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami w geodezji i kartografii? Zapisz się na newsletter!


«« powrót

dodaj komentarz

KOMENTARZE Komentarze są wyłącznie opiniami osób je zamieszczających i nie odzwierciedlają stanowiska redakcji Geoforum. Zabrania się zamieszczania linków i adresów stron internetowych, reklam oraz tekstów wulgarnych, oszczerczych, rasistowskich, szerzących nienawiść, zawierających groźby i innych, które mogą być sprzeczne z prawem. W przypadku niezachowania powyższych reguł oraz elementarnych zasad kultury wypowiedzi administrator zastrzega sobie prawo do kasowania całych wpisów. Użytkownik portalu Geoforum.pl ponosi wyłączną odpowiedzialność za zamieszczane przez siebie komentarze, w szczególności jest odpowiedzialny za ewentualne naruszenie praw lub dóbr osób trzecich oraz szkody wynikłe z tego tytułu.

komentarze news_pl
taka sobie reklama geodezji Znalazłem dziś taką reklamę popularnego serwisu nieruchomości, a w rzeczywistości będąca zachęta do wyszukiwania numerów KW za opłatą. Jak to reklama, "nieco" mija się z prawdą, bo i tak nie poznamy danych adresowych właścicieli, chyba że to jedna z działek jakiegoś rolnika i siedlisko będzie w tej samej księdze. Argumentacja to żonglerka niedomówień i niedopowiedzeń, w dodatku pełno błędów typu "działka administracyjna". Chyba naszej służbie potrzebny będzie niedługo jakiś rzecznik prasowy, jak w policji. https://www.onet.pl/styl-zycia/morizon/jak-znalezc -wlasciciela-dzialki-ktora-chcesz-kupic-szybko-i-z godnie-z-prawem/293tk46,30bc1058
 1 
odpowiedz zgłoś
No to oceńmy naszego GGK, zignorował uwagi żeby nie udostępniać KW, powysmiewal tych którzy te uwagi formułowali, odmówił kontroli bo wiedział lepiej, zwalił winę przed kontrolą na powiaty którym kazał udostępniać dane KW, po otrzymaniu kary poobrazal prezesa Uodo, po wyroku sądu zapadł się pod ziemię pochlipujac cichutko na Twitterze i dalej pomawiając UODO że inni robią coś czego urząd nie może. Na końcu doniósł na jakiś portal próbując zatrzeć efekt swoich działań. Aż strach pomyśleć co będzie dalej
 2 
 11 
odpowiedz zgłoś
Ręce opadają Ludzie! Facet lekceważy prawo w Polsce. Łamie je. Seszele zgłosił i niech się tym kompetentne służby, bo jak na razie nie dowiódł, że się na prawie zna, żeby mógł wyręczać i pouczać wszystkie urzędy i wszystkie służby. Póki co za jego arogancję wypłacimy z naszej kieszeni 100 tysi. Powinien je zapłacić z własnej. Ludzie mają prawo się oburzać, a prasa informować.
 3 
 7 
odpowiedz zgłoś
Redakcji polecam ciekawszy temat. Wystarczy dowiedzieć się ile spraw sądowych miał i ma GUGiK przez okres ostatnich 3 lat i jakie były ich dotychczasowe rozstrzygnięcia.
 3 
 8 
odpowiedz zgłoś
Jakie to szczęście, że jest mafia na Seszelach... ...bo jakby jej nie było, jakby się Pan Izdebski tłumaczył? Hmmm.... z pewnością wszystkiemu winne są Seszele, a my, mali ludkowie... nie powinniśmy wnikać w wielką "politykę". Bo przecież nie mamy pojęcia o tym, czy to jest normalne, czy też nienormalne, że dwie osoby z tego samego rządu nie potrafią się dogadać i publicznie drą koty. Tak na dziś dziwi kogokolwiek, że obecna władza interpretuje zapisy prawne jak komu wygodnie? Że osoby będące u władzy utraciły kontrolę nad gospodarką, a prawo jest lekceważone w sposób powszechny? Że osoby zarządzające w poszczególnych ministerstwach są niekompetentne i nie wiarygodne? Nawet taki prostak jak ja to widzi....a Wy nie?
 5 
 6 
odpowiedz zgłoś
odp: Jakie to szczęście, że jest mafia na Seszelach... Zawsze mógłby zwalić winę na "geodetów". On i jemu podobni wiedzą jak to robić. Jakby by nie wystarczyło to dołożyłby starostom, przecież już to robi. W ostateczności winni byliby też WINGiKowie. Widzieliśmy już szczeniackie komentarze w ich kierunku. Bo przecież temu, że do tej pory ewidencja boryka się ze skutkami podziału kraju między trzech zaborców (osoby pracujące w tym obszarze doskonale zdają sobie z tego sprawę) to nie jest wina prawa, sposobu wydawania pieniędzy na geodezję czy priorytetów kliki na Wspólnej. To, że nikt nie może być pewny czy kolejna cudowna modernizacja, służąca wyciąganiu kasy przez lobby pseudinformatyków geoprzestrzennych, nie odbierze mu połowy nieruchomości razem z budynkiem w którym mieszka, to też nie jest wina państwowej służby geodezyjnej. Oni w swoich zadaniach mają tylko wprowadzanie baz. Tak zwana "geodezja" osiągnęła w Polsce dno, przy powszechnym aplauzie elit naszej branży. I niech świadomość szkód które czynicie towarzyszy wam na codzień.
 1 
 5 
odpowiedz zgłoś
odp: Jakie to szczęście, że jest mafia na Seszelach... Rzeczywiście prostacki wywód. Dla autora komentarza dobry kierunek to Seszele.
 2 
 2 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Jakie to szczęście, że jest mafia na Seszelach... Bardzo przyjemne miejsce, byłeś kiedyś ? Tego specyficznego francuskiego z wtrąceniami kreolskimi też da się nauczyć.
 6 
 3 
zgłoś
Seszele UODO nie widzi portali na Seszelach, bo łatwiej na krajowym poletku się wykazać. A tak napracuje się i efektu ni ma.
 6 
odpowiedz zgłoś
Ze strony UODO Przez brak zgody GGK na przeprowadzenie czynności kontrolnych w pełnym zakresie kontrolerzy UODO nie mogli ustalić następujących kwestii. Po pierwsze, w jaki sposób i na jakiej podstawie prawnej przy udostępnianiu informacji z ewidencji gruntów i budynków, za pośrednictwem portalu internetowego GEOPORTAL2 (geoportal.gov.pl) umożliwia on dostęp do danych osobowych zawartych w księgach wieczystych. Po drugie, czy GGK wdrożył odpowiednie środki techniczne w celu zapewnienia bezpieczeństwa danych. Koniec cytatu. Na podstawie tego oświadczenia UODO i braku współpracy GGK wynika że UODO nie mógł sprawdzić jakie zostały wdrożone środki techniczne w tym zabezpieczenia danych osobowych po stronie GUGiK. Tym samym nie zostało wykluczone, że źródłem wycieku danych osobowych dostępnych w płatnych portalach mogą być systemy GUGiK lub PODGiK.
 2 
 8 
odpowiedz zgłoś
odp: Ze strony UODO Nie "mogą" a "na pewno są", a jeśli nie źródłem oryginalnym (bo tu zawiniło EKW) to na pewno źródłem do aktualizacji jak to zostało opisane w komentarzach poniżej. Nie od dziś wiadomo, że dane Geoportalu2 można do woli i bez ograniczeń "scrape'ować" masowo i pobierać gdzie się tam chce (np. na Seszele) więc tu na pewno głównym winnym jest GGK i jego "informatyzacja za wszelką cenę, nawet oddania danych osobowych połowy obywateli czy zaprzedania duszy diabłu"
 1 
 3 
odpowiedz zgłoś
Geodeta roku! W pisiorowej Polsce kara się niekompetencję nagrodami człowieka roku. Więc już macie nominację. Ja tymczasem pozdrawiam z pustych, pozornie skończonych placów budowy, ale zamkniętych do momentu uzyskania najważniejszej w procesie budowlanym klauzuli.
 2 
 5 
odpowiedz zgłoś
1000 dni pana Waldka Wczoraj gugik poinformował o wielkim świecie. Czego życzymy panu Waldkowi??
 4 
 3 
odpowiedz zgłoś
odp: 1000 dni pana Waldka Miękkiego lądowania na czele zarządu najlepszej firmy geoinformacyjenj w tej części kontynentu.
 3 
 2 
zgłoś
odp: 1000 dni pana Waldka Kto życzy miękkiego.....? Dodaj plus.
 1 
 2 
zgłoś
odp: 1000 dni pana Waldka [TEKST USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRATORA]
zgłoś
odp: 1000 dni pana Waldka przyznam, że jestem zszokowany cenzurą połączenia słów arse i pain, które de facto nie są nawet prawidłowym zwrotem po angielsku. Z drugiej strony czujność administratora może będzie jeszcze potrzebna nie raz w tym wątku, oby tym razem w mniej kontrowersyjnych przypadkach.
 2 
zgłoś
Kara Liczę na to, że redakcja będzie interesowała się dalszym ciągiem tej sprawy - czy Wielce Czcigodny Główny Geodeta Kraju prof. dr inż. Waldemar Izdebski, najwybitniejszy polski geodeta, informatyk, wizjoner zapłaci tą astronomiczną karę osobiście czy za jego wygłupy będą płacić podatnicy?
 4 
 5 
odpowiedz zgłoś
odp: Kara sądzę, że jest to ważny element wyznaczający trendy w relacjach urzędniczych i międzyministerialnych, ale nadal bardziej interesuje mnie dlaczego moje dane są na Seszelach. I czemu polskie instytucje udają, że coś robią? Tęczową Matkę Boską to już przez wszystkie instancje zdążyli przeczołgać.
 3 
 5 
odpowiedz zgłoś
Dziękujemy Dzięki numerom KW, które były dostępne na Geoportalu udało nam się masowo pobrać nowe dane do naszych baz. (Były już trochę zdezaktualizowane od czasu, kiedy można było swobodnie scrapować strony eKW i klienci ostatnio narzekali.) Teraz zarobki znacznie nam wzrosły i chętnie podeślemy jakiś koniaczek w ramach podziekowań.
 1 
 14 
odpowiedz zgłoś
odp: Dziękujemy Abyście nie musieli dużych kosztów na wysyłkę z Seszeli ponosić to podam instrukcję to odbioru osobistego w Warszawie korzystając z tych samych publicznych rejestrów z których korzystacie pobierając dane o mojej księdze wieczystej: 1. Wchodzimy na historię stron internetowych: https://web.archive.org/web/20190415220132/https:/ /ksiegiwieczyste.pl/Kontakt.html 2. W zakładce "administrator" mamy sp. z o.o. zarejestrowaną przy ulicy Nowogrodzkiej w Warszawie. Kopiujemy KRS, wklejamy w przeglądarce dokumentów finansowych: https://ekrs.ms.gov.pl/ . W informacji dodatkowej za rok 2017, strona 5, "Przychody z tytułu sprzedaży poza terytorium kraju", mamy pozycję Data Matters Global Limited, na którą zarejestrowane są dziś oba portale (domena pl i com). Przychód przy tej pozycji wynisi 769 928,32 zł i stanowi istotną większość przychodu z tego roku, więc jest silna relacja obu spółek.
 1 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Dziękujemy To bardzo ciekawe!
zgłoś
odp: odp: Dziękujemy Ciekawe to jest to, że w roku 2018 przychody z Data Matters Global Limited wynosiły 1 150 411,17 zł, a w 2019 było już 1 973 277,44 zł. Interes się rozwija jak trzeba. Nic dziwnego, że nie lubią Izdebskiego, który psuje im interes.
zgłoś
odp: odp: Dziękujemy Jasne, dlatego ze nie lubią Izdebskiego GGK nie wpuścił kontroli do Gugik. Komu ten kit ?
 2 
zgłoś
odp: odp: Dziękujemy Do tego dochodzi analiza Linked IN, gdzie obaj panowie jakoś tak wstydliwie nie chwalą się udziałem w przedsięwzięciu, ale MOC jest :) Dobrze wykonana robota OSINT, gratulacje.
zgłoś
odp: Dziękujemy część 2/2 | 3. Możemy sprawdzić aktualny status spółki i powiązania właściciela wpisując KRS na stronie aleo.com. Widać, że pan prezes Michał nadal jest współwłaścicielem, mimo, że spółka zmieniła nazwę. 4. Jeżeli chcecie odebrać osobiście koniaczek od prezesa to wpiszcie imię i nazwisko w wyszukiwarkę CEIDG: https://prod.ceidg.gov.pl . Pojawi się 4 przedsiębiorców, ale tylko jeden z nich ma w PKD kod związany z oprogramowaniem: 62... 5. W zakładce Historia wpisu mamy wszystkie zmiany adresów, wydaje się, że aktualny (ul. Obrzeżna) jest tym właściwym, ponieważ patrząc na zdjęcia satelitarne można wnioskować, że to mieszkalny budynek. 6. Jeżeli chcecie dodatkowo sprawdzić poprawność danych w KW dla mieszkania prezesa to wracacie na stronę jego serwisu i wyszukujecie... Widzę, że jest MOC, zastanawia mnie dlaczego pan Marcin wyzbył się udziałów z 2017r. na rzecz pana Michała. Data Matters :) Wasze zdrowie!
 1 
 3 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Dziękujemy Nie trzeba aż takich zabiegów żeby ustalić adres osoby o której mowa w artykule powyzej. To pan Waldemar Izdebski Główny Geodeta Kraju, Wspolna 2 Warszawa. To on w pismach i tzw specyfikacji Wms nakazał udostepnienie KW z obszaru calego kraju powiatom. To również on przy kontroli twierdził że to powiaty udostępniają a nie Gugik co świadczy o jego wysokiej etyce i przymiotach moralnych. Do dziś zresztą w tej tzw specyfikacji wms jest pole kw mimo decyzji Uodo podtrzymanej wyrokiem.
 1 
 2 
zgłoś
odp: odp: Dziękujemy wow to dużo roboty i zachodu ale dzięki temu widać, że dzięki tej całej 'wspaniałej' informatyzacji można takiemu "prezesowi" wjechać na chatę bez większego problemu i np. przetrzepać dyski żeby zobaczyć czy przypadkiem nie posiada kopii zapasowej całej bazy EGiB i EKW z adresami, numerami PESEL itp. itd. I tu oczywiście prokuratura, nie umie przez tyle lat się wysilić i czegoś z tym zrobić? Bo gdyby mogła to i p. Michał i p. Marcin już dawno by nosili stalowe bransoletki na spacerniaku
 1 
zgłoś
odp: odp: Dziękujemy ten proto cośtamcośtam capital to nie jest ten sam od Roberta Lewandowskiego?
zgłoś
Nie martwcie się. Drodzy podatnicy, właśnie dostałem wszelkie pełnomocnictwa i duuuże środki od Matołuszka i jadę na Seszele i na Florydę. I rozprawię się do następnej wiosny z tymi egzotycznymi złodziejami.
 1 
 2 
odpowiedz zgłoś
@ Poziom debaty tzw. urzędników przekroczył wszelkie granice przyzwoitości. Niech prokuratura zajmie się dzika geoinformatyzacja i układami stołecznych foremek z powiatami. Januszem biznesu zamienia słomiane buty na więzienne kapcie.
 5 
odpowiedz zgłoś
odp: @ ale foremki do chleba lepiej kwadaratowe czy po stolycznemu sześciokątne?
 2 
 2 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: @ a o to trzeba zapytać osobę pełniącą obowiązki pierwszej damy sądu najwyższego
zgłoś
A to Prezes UODO ma kompetencje do kontrolowania portali na Seszelach? I co, któryś mu uniemożliwił przeprowadzenie takiej kontroli? Bo chyba nie zapomnieliście, że ta kara o której ostatnio głośno to nie za udostępnianie a za uniemożliwianie kontroli. GGK manipuluje wszytkimi, zresztą skutecznie, twierdząc, że tu chodzi o udostępnianie numerów KW przez portale na Seszelach. Nie, tu chodzi o łamanie prawa. I w zakresie udostępniania numerów, i w zakresie sprawowania urządu przez GGK. O tym, że łamał prawo nie dopuszczając do kontroli sądu już się wypowiedział. I tu już pozamiatane, złamał. Teraz poczekamy na wyrok o udostępnianiu. A jego argumenty są tego typu - skoro portale udostępniają to i ja mogę. Czyli jeśli gdzieś kradną i zabijają to każdy z nas też może? Ciekawe.
 8 
 15 
odpowiedz zgłoś
ROZWIAZANIE Wprowadzić dostępności informacji po zalogowaniu Profilem Zaufanym koszt 10-20zł tak by nie opłacało się odpytywać baz danych hurtowo.
 4 
 9 
odpowiedz zgłoś
odp: ROZWIAZANIE gdzie ma wpłacić 20zł?
 1 
 3 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: ROZWIAZANIE Krajową Izbą Rozliczeniową ma rozwiązanie do szybkich płatności online dla samorządów
 5 
zgłoś
Skoro jeśli ktoś kontroluje urzednika Waldemara Izdebskiego i ma krytyczne uwagi może spodziewać się takiej reakcji to ciekawe co mówił urzednik Waldemar Izdebski na wyniki kontroli bylego ministerstwa. Ministrowie panie urzędniku też są niedobrzy bo napisali krytyczne raporty z kontroli ?
 4 
 9 
odpowiedz zgłoś
Jakie koszty poniósł Gugik wliczając w to opinie prawne i koszty adwokatów ?
 4 
 11 
odpowiedz zgłoś
A teraz dane o kredytach Polaków są masowo przetwarzane przez banki na Seszelach. Co na to pan prezes UODO a może co na to CBA?
 6 
 10 
odpowiedz zgłoś
Utrudnienie w realizacji działalności Najgorsze jest to, że się wszyscy rozwodzą i zachwycają nad karą dla GGK, a nikt nie widzi, że jedną decyzją w świetle prawa zamyka się dostęp do jawnego rejestru. Ja sobie poradzę, będę dzwonić do Pani Hani do SP albo znajomek geodeta mi zrobi zgłoszenie na 1ha i wyciągnie się dane właścicieli i numery KW. A skąd miałem? Ano zgadłem, przecież jak zgadnę numer to już dostęp do księgi mam. I tak "zgaduję" od late numery i robię swoje. Koszt to czekoladki lub zgłoszenie pracy, które od roku strasznie podrożało, ale nadal jestem do przodu.
 5 
 6 
odpowiedz zgłoś
Czy kara została zaplacona przez Gugik czy GGK ? Koronnym argumentem był przecież rozdział GGK i Gugik. Oczywiste jest więc że karę powinien zapłacić GGK ze swojego budżetu. ;)
 5 
 9 
odpowiedz zgłoś
odp: Czy kara Zapłaci z twoich podatków i podziękuj UODO a nie GKK.
 10 
 5 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Czy kara Przepisy pozwalają na ukaranie finansowe urzednika Waldemara Izdebskiego. Czy pani minister stanie na wysokości zadania ?
 4 
 10 
zgłoś
Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych prywatnym firmom? Czy nie powinien ponieść za to odpowiedzialności? Działania tego pana doprowadziły do wycieku danych osobowych milionów Polaków i to do obcych państw!
 3 
 10 
odpowiedz zgłoś
odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych no bo przecież czeka, prokuratura się "Zajmuje" sprawą. Z tego co pamiętam to raz się tak zajęła, że aż stwierdzili, że to są podmioty działające poza granicami RP, więc przepisy o ochronie danych osobowych nie działają. Takie orły z UOPu
 1 
 5 
odpowiedz zgłoś
odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych Ale wiesz ze twierdzenie że Uodo dopuścił do udostępnienia danych osobowych to pomówienie ?
 3 
 6 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych UODO jest odpowiedzialny za kontrolę nad danymi osobowymi, a więc za to kto i gdzie je udostępnia i na jakiej podstawie. Czyli wg ciebie UODO nie jest odpowiedzialne za nic? Jeśli tak to po co jest ten urząd ?
 2 
 3 
zgłoś
odp: odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych Adekwatnie można powiedzieć że skoro Wingik i Gugik to nadzór w geodezji każdy fakt złamania przepisów geodezyjnych to ich wina i odpowiedzialność. Oczywiście powinni też ścigać sprzedaż i obrot płatnych danych z zasobu w innych krajach. Czyli portalami na Seszelach zawierajacymi dane egib i osobowe kto się powinien zająć ? I kto nie wypelnia swoich obowiązków ?
 1 
 5 
zgłoś
odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych Jeśli piszesz o danych umożliwiających skojarzenia numerów KW z numerami działek to raczej na pewno do wycieku doszło gdzieś w Państwowej Służbie Geodezyjnej i Kartograficznej. Dane z EKW raczej nie dają takich możliwości ze względu na uboższą aktualność jeśli chodzi o dane dotyczące działu I. Nie robiłbym takiego rwetesu bo prokurator może się bliżej przyjrzeć jak te dane są chronione np. na poziomie za który odpowiedzialny jest GUGiK. Rozumiem, że też mu się odmówi prawa do kontroli ale nie wiem czy on się będzie tak znał na żartach jak UODO.
 3 
 2 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych Przeczytaj ten artykuł dokładnie to dowiesz się skąd był wyciek..
 1 
zgłoś
odp: odp: Dlaczego UODO dopuścił do udostępnienia MOICH danych osobowych Możliwość znalezienia KW po numerze TERYT umożliwił wyciek samych treści KW (czy jak to napisano w artykule "hipotek") ? Dużo tych KW oglądałeś? Jak tak, to zapewne wiesz, że identyfikator TERYT występuje tam raczej w sposób przypadkowy. Bez dostępu do EGIB raczej trudno uzyskać w sposób automatyczny taką koordynację. Ale ja wiem, że wiesz lepiej. W końcu wiesz co ci kazano pisać.
 1 
zgłoś
A jak na pomówienie prezesa Uodo przez GGK o wspieranie zagranicznych portali zareagowali przełożeni pana Izdebskiego ? Jak zareagowali na karę pieniężną wskutek bezprawnego uniemożliwienia kontroli ? Jak zareaguje Nik kontrolujący wydatki ? Panu GGK chyba nerwy puszczają.
 7 
 10 
odpowiedz zgłoś
odp: A jak UODO uniemożliwia mi dostęp do KW, które są jawne czyli łamie PRAWO. PODSTAWOWĄ cechę KW jest ich JAWNOŚĆ. To co odstawia UODO to zwykłe rozgrywki POlityczne. GEOPORTAL nie udostępnia danych osobowych tylko numer KW. Dane osobowe udostępnia EKW i firmy w USA i Seszelach.
 5 
 9 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: A jak Mówimy o decyzji administracyjnej potwierdzonej przez sąd. I urzędniku którego bezprawne działanie wobec organu kontrolnego opisane w tej decyzji spowodowało karę podtrzymana przez sąd. Jakie konsekwencje poniesie pan urzędnik Waldemar Izdebski. Gdzie jest nadzór ministerstwa nad Gugik? Czy przełożeni urzędnika Waldemara Izdebskiego zajmą sie w końcu nadzorem nad GGK ?
 3 
 13 
zgłoś
odp: odp: A jak jawne ale udostępniane odpłatnie właścicielom ,osobom które mają interes PRAWNY!!! tak mówi prawo na dzień dzisiejszy i dotychczas nie został zmieniony.
 1 
 4 
zgłoś
21 komentarzy



zobacz też:



wiadomości

słowo kluczowe
kategoria
rok
archiwum
Formy rachunkowe i biografia prof. Hausbrandta
czy wiesz, że...
© 2005-2021 Geodeta Sp. z o.o.
created by BRTSOFT

O nas

  • Właścicielem portalu Geoforum.pl jest Geodeta Sp. z o.o., wydawca miesięcznika GEODETA oraz serwisu egeodeta24.pl
  • Geoforum.pl jest portalem internetowym i obszernym kompendium wiedzy na tematy związane z geodezją, kartografią, katastrem, GIS-em, fotogrametrią i teledetekcją, nawigacją satelitarną itp. Od 2005 roku na bieżąco dostarcza informacji z powyższych dziedzin i umożliwia ich komentowanie.
  • GEODETA (Magazyn Geoinformacyjny) ukazuje się od czerwca 1995 roku i jest największym oraz najbardziej popularnym polskim miesięcznikiem prezentującym aktualne zagadnienia z zakresu: geodezji, kartografii, katastru, GIS-u, fotogrametrii i teledetekcji, nawigacji satelitarnej itp.
  • GEODETA cyfrowy to elektroniczna wersja tradycyjnego wydania miesięcznika. W serwisie egeodeta24.pl można zamawiać zarówno prenumeratę, jak i pojedynczne wydania

Zespół redakcyjny

  • Katarzyna Pakuła-Kwiecińska (redaktor naczelny)
  • Anna Wardziak (sekretarz redakcji)
  • Jerzy Przywara
  • Jerzy Królikowski (redaktor prowadzący Geoforum.pl)
  • Damian Czekaj
  • Bogdan Grzechnik

Kontakt

Geodeta Sp. z o.o.
02-541 Warszawa,
ul. Narbutta 40/20
tel. (22) 849-41-63, 646-87-44
redakcja@geoforum.pl
prześlij newsa

Prenumerata
prenumerata@geoforum.pl
egeodeta24@geoforum.pl
Reklama
k.kwiecinska@geoforum.pl

facebook twitter linkedIn Instagram RSS