wiadomościksięgarniaMiesięcznik GEODETAreklamakontaktRODOpolityka prywatnościnewsletter
Najnowsze wydarzenia z dziedziny geodezji, nawigacji satelitarnej, GIS, katastru, teledetekcji, kartografii. Nowości rynkowe, technologiczne, prawne, wydawnicze. Konferencje, targi, administracja.
blog
|2021-02-24| Geodezja, Prawo

WSA: kara UODO dla GGK była słuszna

W wyroku z 23 lutego Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił skargę Głównego Geodety Kraju na decyzję Urzędu Ochrony Danych Osobowych w sprawie nałożenia administracyjnej kary w wysokości 100 tys. zł za udaremnienie przeprowadzenia kontroli.


WSA: kara UODO dla GGK była słuszna

Przypomnijmy, że przedmiotowa kara została nałożona na GGK w lipcu ubiegłego roku. Wcześniej, w marcu tego samego roku, prezes UODO podjął decyzję o przeprowadzeniu w GUGiK kontroli ws. publikacji na Geoportalu numerów ksiąg wieczystych pochodzących z powiatowych baz EGiB. GGK miał jednak nie dopuścić pracowników UODO do przeprowadzenia czynności kontrolnych w pełnym zakresie.

„Kontrola w GUGiK się odbyła, o czym świadczy sporządzony protokół” – argumentował jeszcze w kwietniu ubiegłego roku GGK. „W rzeczywistości nie pozwoliłem tylko na to, aby kontrolerzy mogli przeprowadzić kontrolę przy założeniu, że numery KW są danymi osobowymi, bo tego właśnie dotyczy spór i kontrola nie była potrzebna do jego rozstrzygnięcia. Spór musi być rozstrzygnięty na gruncie prawa, ponieważ opinia Prezesa UODO pozostaje jedynie jego opinią i podlega weryfikacji przez sąd administracyjny” – wyjaśniał Waldemar Izdebski.

Jak czytamy w opublikowanym właśnie komunikacie UODO, przez brak zgody GGK na przeprowadzenie czynności kontrolnych w pełnym zakresie kontrolerzy nie mogli ustalić następujących kwestii. Po pierwsze, w jaki sposób i na jakiej podstawie prawnej przy udostępnianiu informacji z EGiB za pośrednictwem Geoportalu umożliwia on dostęp do danych osobowych zawartych w księgach wieczystych. Po drugie, czy GGK wdrożył odpowiednie środki techniczne w celu zapewnienia bezpieczeństwa danych.

Urząd Ochrony Danych Osobowych, biorąc pod uwagę celowe działanie GGK, które uniemożliwiło przeprowadzenie kontroli w pełnym zakresie, stwierdził naruszenie przez niego przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) polegające na niezapewnieniu organowi nadzorczemu w trakcie kontroli dostępu do pomieszczeń, sprzętu i środków służących do przetwarzania danych osobowych oraz dostępu do danych osobowych i informacji niezbędnych do realizacji jego zadań. Ponadto GGK nie współpracował z UODO w trakcie tej kontroli – podkreśla UODO w komunikacie.

Wyrok WSA w Warszawie (sygn. akt II SA/Wa 1746/20) potwierdza zatem, że decyzja o nałożeniu kary była prawidłowa. Na razie nie znamy jednak pisemnego uzasadnienia tego orzeczenia.

Dodajmy, że na rozstrzygnięcie WSA wciąż czeka kolejna sprawa UODO vs GGK. Dotyczy ona drugiej kary nałożonej na głównego geodetę kraju, tym razem odnoszącej się do meritum sporu, czyli legalności publikowania numerów ksiąg wieczystych na Geoportalu.

Jerzy Królikowski


Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami w geodezji i kartografii? Zapisz się na newsletter!


«« powrót

dodaj komentarz

KOMENTARZE Komentarze są wyłącznie opiniami osób je zamieszczających i nie odzwierciedlają stanowiska redakcji Geoforum. Zabrania się zamieszczania linków i adresów stron internetowych, reklam oraz tekstów wulgarnych, oszczerczych, rasistowskich, szerzących nienawiść, zawierających groźby i innych, które mogą być sprzeczne z prawem. W przypadku niezachowania powyższych reguł oraz elementarnych zasad kultury wypowiedzi administrator zastrzega sobie prawo do kasowania całych wpisów. Użytkownik portalu Geoforum.pl ponosi wyłączną odpowiedzialność za zamieszczane przez siebie komentarze, w szczególności jest odpowiedzialny za ewentualne naruszenie praw lub dóbr osób trzecich oraz szkody wynikłe z tego tytułu.

komentarze news_pl
A co słychać w sprawie drugiego wyroku ? Odwracanie tematów hipotetycznymi mierniczymi redakcja opanowała do perfekcji.
odpowiedz zgłoś
Aaaaa, prezes polski musi mieć haki na osobę, by ta mógła pracować dla niego i na następnych poziomach to samo aż do najniższego szczebla
odpowiedz zgłoś
odp: Aaaaa, O co chodzi ?????
odpowiedz zgłoś
. Sobie wziął i nie wpuścił ....
 1 
 1 
odpowiedz zgłoś
odp: . Kontrola w GUGiK się odbyła, o czym świadczy sporządzony protokół
 3 
 1 
odpowiedz zgłoś
Widzę taki oto obraz przychodzi człowiek do urzędu i chce cos załatwić pokazując upoważnienia i ustawy. I napotyka takiego Bardzo Ważnego Urzednika który mówi że tego nie załatwi bo on ma inną wizje prawa. Taką w której oprócz swoich twierdzeń nie ma artykułów i aktów prawnych bo nie wszystko jest w prawie napisane albo wynika z jego tzw dedukcji. Załózmy że ten Urzędnik nie poniesie konsekwencji swojego zachowania. Co stanie się jutro, pojutrze, za tydzień ?
 5 
 8 
odpowiedz zgłoś
^ Dziwi mnie, że geodeci, dla których dostęp do ksiąg wieczystych jest jednym z ważniejszych elementów naszych czynności - komentują w tak negatywny sposób działanie ułatwiające naszą pracę. Czytam w mediach społecznościowych o trudnościach geodetów w pozyskaniu dostępu do KW, pomimo zgłoszonej pracy geodezyjnej. Trzeba nie mieć wyobraźni żeby na tym form wypowiadać się negatywnie.
 7 
 11 
odpowiedz zgłoś
odp: ^ A nie pomyślałeś/aś, że problemem jest sposób w jaki jest to udostepnianie robione? Można robić to oficjalnie, wprowadzić zmiany w prawie, by sytuacja była jasna, a można robić też obecną metodą "bo ja tak uważam i tylko moja opinia jest właściwa, inni się nie znają". Więc jak najbardziej można negatywnie oceniać takie podejście. Piszesz o dostępie dla geodetów, ale tu znowu można wyobrazić sobie ileś sposobów takiego dostępu, które mieszczą się między kononowiczowskim nie będzie niczego a dajemy wszystko wszystkim na krzywy ryj.
 6 
 9 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: ^ Nie. Wy marudzicie, że wszystko jest złe. My staramy się zmieniać rzeczywistość na lepszą. Taka różnica w przyrodzie.
 5 
 2 
zgłoś
odp: ^ Oto i mamy piękny obraz "polskiego piekiełka" w branży geodezyjnej. Hasło przewodnie: "Dokop bliźniemu swemu, który ma lepiej od Ciebie". Natomiast czy Ci krytykanci przedstawili jakieś konkretne rozwiązania ? Czy pojawiły się jakieś propozycje zmian w przepisach ? Bo ja słyszę tylko marudzenie i narzekanie.
 5 
 3 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: ^ Ty słyszysz marudzenie od nas a my od ciebie. Taka równowaga w przyrodzie.
 4 
 7 
zgłoś
Drobiazg To jest mało istotne. Najważniejsze przed nami czy nr KW to dana osobowa? W ciekawych czasach przyszło nam żyć.
 3 
 3 
odpowiedz zgłoś
@ Ubolewam, że znaczna część środowiska ekscytuje się takimi misiami. Choć w mediach głównego nurtu nie ma o tym mowy, to dziś mamy okrągła rocznicę.Niestety jest to rocznica smutna dla branży geodezyjnej. 3 rocznica kiedy osoba nie będąca geodeta odmówiła debaty na temat nieprawidłowości w PZGiK. Choć chyba na mapie Polski nie są znaleźć się powiatu bez firmy słupa.
 6 
 7 
odpowiedz zgłoś
Moje zdanie Kiedy świat przygotowuje się do realizacji misji załogowej na Księżyc i na Marsa, my w Polsce przyglądamy się batalii dwóch Panów, z wysoko postawionych urzędów, którzy nie potrafią siąść i wspólnie wypracować dobrych, prostych i przejrzystych dla całego kraju rozwiązań prawnych dotyczących ksiąg wieczystych i ich numerów. Jest to smutne, lecz tak bardzo polskie.
 5 
 13 
odpowiedz zgłoś
Z nieprawomcnego wyroku to sobie można origami zrobić co najwyżej Nie wiem jak można piać z nieprawomocnego wyroku. Tutaj jak zwykle kurnik i szczucie na ludzi.
 9 
 6 
odpowiedz zgłoś
odp: Z nieprawomcnego wyroku to sobie można origami zrobić co najwyżej bo łatwo się szczuje:) zwłaszcza na tym forum. Sama śmietanka.
 5 
 4 
odpowiedz zgłoś
odp: Z nieprawomcnego wyroku to sobie można origami zrobić co najwyżej To jest podtrzymana przez sąd decyzja administracyjna. Zostały poniesione realne koszty wskutek decyzji o odmowie pana Waldemara Izdebskiego. Kiedy konsekwencje ?
 4 
 7 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Z nieprawomcnego wyroku to sobie można origami zrobić co najwyżej proszę przypomnieć czytelnikom, czy jest odwołanie czy nie ma?
 8 
 1 
zgłoś
hm Jak ma plecy to zostanie... Ostatnio czytałem,że koreańczycy ci z południa ( pewnie polskimirękami), chcą u nas dać kasę i zaprojektować lotnisko. Proszę państwa... Tyle zgłoszeń na mapy do celów projektowych, tysiące zgłoszeń na podziały w trybie spec ustawy "lotniskowej", tyle zgłoszeń na pomiary powykonawcze w zależności od rodzaju baz i pozwoleń na budowę. Ma nadzieję ,że będzie to inwestycja tysiąclecia... postuluję o prawo wszystkich geodetów do orgazmu.
 1 
 5 
odpowiedz zgłoś
A może UDO zajmie się udostępnieniem KW za kasę przez komercyjne serwisy. Bo chyba te firmy nie działają na zasadzie - dostaje zgłoszenie idzie do podgik, zgłasza robotę i pobiera dane i wysyła klientowi. Czy pan prezes UDO nie widział takiego serwisu czy może nie chce widzieć? Aha i jeszcze jedno niech sprawdzi, czy numery rejestracyjne samochodów to też nie jest dana osobowa, może należy zakazać!!
 8 
 11 
odpowiedz zgłoś
odp: A może UDO zajmie się udostępnieniem KW za kasę przez pan UDO wszystko wie i widział, tylko wie, że nic nie ugra, więc nie startuje. Powtórzę, serwisy wyraźnie prezentują użytkownikowi, że komunikują się on-line z serwerami EKW i pobierają dane. To jest pokazane jako komunikat dla użytkownika. Wszyscy wiedzą, każdy odwraca głowie i krzyczy łapać złodzieja.
 4 
 7 
odpowiedz zgłoś
? Firma z USA, domena w Niemczech, serwer 51.83.164.69 to kto wystawia fakturę za ten skaner?
 2 
 4 
odpowiedz zgłoś
odp: ? dobrze się składa bo serwer jest w Polsce, do dzieła Panie UODO, można zrobić kontrolę, skąd firma ma dane o księgach i na jakiej podstawie je publikuje. JEŚLI UODO nie podejmie działania to wiadomo o co chodzi. Już nie może się tłumaczyć, że to działanie poza terytorium Najjaśniejszej.
 3 
 4 
odpowiedz zgłoś
A co Czy pan urzędnik Waldemar Izdebski poniesie karę za swoje zachowanie ?
 5 
 12 
odpowiedz zgłoś
Szukajmy a znajdziemy Powtarzam, dodać do EKW logowanie profilem zaufanym. I nagle numer księgi staje się bezwartościowym ciągiem znaków, bo już nic nie można ukraść. I nagle nie ma problemu, o którym pisze ROZMARZONY, czyli numery ksiąg mogą sobie dalej być w opracowaniach prawnych i nie tylko. Aj no i oczywiście wypadałoby, że MS uszczelnił "nieco" system, bo obecnie wszystkie księgi z seszeli czy miami łączą się z serwerami MS w celu pobrania online AKTUALNEJ treści księgi. Także pozdrawiam.
 1 
 10 
odpowiedz zgłoś
odp: Szukajmy a znajdziemy oczywiście, pomysł z logowaniem profilem jest prawie ok. Choć i tak uważam, że te informacje na szkicach są zbędne. Natomiast w ogóle rozdzielenie KW od EGB to dziś absurd. Bo już widzę, że udałoby mi się zalogować do KW jako wykonawca pracy geodezyjnej. A propo zintegrowanego sytemu katastralnego, w Radio357 właśnie zaczyna się dyskusja o katastrze nieruchomości, już na wstępie nazwanym przez prowadzącego katastrofą.
 2 
 7 
odpowiedz zgłoś
odp: odp: Szukajmy a znajdziemy Nie chcę minusować komentarza, ale ostatnie zdanie napawa smutkiem:( Dopóki spora grupa osób ma w tym interes, aby nie było KN to go nie będzie. I gwarantuję, że to nie kowalski z podatkiem od swojej jednej działki jest problemem, a różnej maści aparatczyki od polityków centralnych po starostów i wójtów, geodetów powiatowych i innych urzędników, którzy po 30 lat "pracują" nad zasiedzeniami, pośredników, a nawet starych geodetów, którzy również w różny ciekawy sposób weszli w posiadanie nieruchomości, bo mieli dostęp do informacji w latach 90.
 3 
 2 
zgłoś
znowu brak geodetów Kapitalne, nie pierwszy raz wysłuchałem podobną audycję i znów nie było wśród zaproszonych specjalistów nikogo ze środowiska geodetów i rzeczoznawców. Nie ma nas w mediach, nie mamy PR-u. Różnej maści specjaliści-ekonomiści dywagowali o kosztach systemu katastralnego, który musiałyby ponieść gminy. Jakbyśmy nie mieli wcale już teraz kosztów prowadzenia i modernizacji EGB. Jakbyś od ponad 20 lat nie robili pomiarów do ewidencji budynków, nie szkolili rzeczoznawców. Jakby ewidencja nie była nazywana katastrem w niektórych przepisach (czy też na odwrót). W jednym zdaniu tylko ktoś wspomniał, że są takie części kraju, gdzie wciąż pracuje się na mapach z czasów zaboru. I to akurat prawda, pozdrawiamy Małopolskę, wciąż działający system parcel i LWH, popularne usługi sporządzania "równoważników" czy wykazów "synchronizacyjnych", państwo w państwie. Gdzie tam do KW widocznych w geoportalu.
 4 
zgłoś
A co na to wszystko ministerstwo które nadzoruje GUGiK ? Jakaś wypowiedź pani Minister w tej sprawie ?
 2 
 5 
odpowiedz zgłoś
GUGIK nie może, a tutaj można. Jak to więc ochrona ?? https://skaner.com/ksiegi-wieczyste
 2 
 3 
odpowiedz zgłoś
odp: GUGIK nie może, a tutaj można. Jak to więc ochrona ?? ICON LAND LLC 3901 NW 79th Ave Suite 245 #1733 Miami 33166 HAHAHAHAHAHAHAHAHA dalej polaczki blokujmy dalej, a inni kradą to nie problem bo są poza granicami UE. Brawo Ziobro, brawo Kaczyński.
 5 
 4 
odpowiedz zgłoś
Jakie koszty oprócz kar poniósł GUGiK na te sprawy sądowe ? Ile kosztowali prawnicy, adwokaci, opinie prawne ? Czy w pół miliona się to zamknęło ?
 6 
 12 
odpowiedz zgłoś
odp: Jakie Półtora do dwóch, a nawet 3 lub 4. Bo jeszcze dla wujka i cioci musiało starczyć. No i na samorząd też jakiś datek trzeba dać.
 8 
 2 
odpowiedz zgłoś
ekhm to rozstrzygnięcie (zakładam, że do zaskarżenia) dotyczy jedynie "uniemożliwianie przeprowadzenia kontroli" a nie tego czy KW są daną osobową. Swoją drogą znowu mieszane jest "numer KW jako dana osobowa" a "umożliwienie dostępu do danych osobowych zawartych w księgach wieczystych". numer KW nie jest daną osobową, ale dzięki EKW posiadając numer możemy mieć dostęp do danych osobowych. A wystarczyło by zrobić LOGOWANIE PRZEZ PROFIL ZAUFANY do ksiąg i dziękuję. Wtedy ani automatów nie postawisz, ani zbyt wiele nie przejrzysz i do tego Sądy odnotują co i kiedy oglądałeś. Pozamiatane. Ale po co?
 2 
 7 
odpowiedz zgłoś
Zabawa za nasze Pewnie GGK wystąpił o uzasadnienie a następnie wystąpi ze skargą kasacyjną do Naczelnego Sadu Administracyjnego, wg. zasady kto bogatemu zabroni. Tym bardziej że to zabawa za nasze.
 5 
 11 
odpowiedz zgłoś
"opinia Prezesa UODO pozostaje jedynie jego opinią" nie opinia Panie ministrze, profesorze, dr hab. inż. prezesie, etc. etc. a DECYZJA!!! I teraz jasne dlaczego prostego rozporządzenia nie umiał sklecić. A Panie, Paluch i Emilewicz, tak go zachwalały, co to za fachowiec miał być.
 6 
 13 
odpowiedz zgłoś
Kara jest za odmowę kontroli. Jakie konsekwencje poniesie GGK za swoje działania jako urzędnik państwowy ?
 3 
 17 
odpowiedz zgłoś
odp: Kara W każdym normalnym państwie powinien podać się do dymisji.
 3 
 6 
odpowiedz zgłoś
Moim zdaniem nie jest problemem sam dostęp do księgi Istotne w tej sprawie jest powiązanie mapy i konkretnego adresu na mapie z imieniem, nazwiskiem oraz numerem PESEL. Jeśli serwisy komercyjne w ten sposób działają to oczywiście że nie może tak to funkcjonować, należy taką możliwość zlikwidować. Ale argument GGK że serwisy komercyjne tak mogą działać, wiedząc że to jest złe i my robimy to samo to dla mnie żaden argument. Chyba mamy chronić te dane osobowe a nie je rozpowszechniać.
 6 
 10 
odpowiedz zgłoś
odp: Moim zdaniem nie jest problemem sam dostęp do księgi nawet nie wiem, ile razy w roku ktoś mnie pyta o pozyskanie danych właściciela jakiejś działki, którą chciałby np. kupić. Wielu klientów jest szczerze zaszokowanych, że po zleceniu mi np. podziału działki nawet nie potrzebuję od nich danych do faktury, wysyłki zawiadomień itd. oprócz numeru działki. Pytają, jak to możliwe, że każdy, kto prowadzi jakąkolwiek działalność gospodarczą może sobie wpisać w CEIDG usługi geodezyjne, wybrać losowo jakiegoś geodetę z ogólnodostępnej online listy uprawionych jako kierownika i zgłosić pracę gdziekolwiek, żeby dostać te dane w zakresie opracowania.
 3 
 3 
odpowiedz zgłoś
A co z tą sprawą w prokuraturze ? Kara to jedno zgłoszenie Uodo do prokuratury drugie.
 1 
 8 
odpowiedz zgłoś
dane KW należałoby to uwzględnić w nowelizacji rozporządzenia w sprawie ewidencji, standardów, w sprawie rozgraniczania nieruchomości i wyeliminować obowiązek wpisywania numerów KW na zawiadomieniach o ustaleniu granic, na szkicach granicznych itd.
 3 
 7 
odpowiedz zgłoś
Numer księgi wieczystej nie jest daną osobową, tak jak numer rejestracyjny samochodu!!. Problem ma kto inny a nie GGK. Nie może być tak, że numer księgi wieczystej jest jednocześnie hasłem dostępu do księgi w wyszukiwarce. Wpisuję sobie kolejne numery i wchodzę na księgi nieznanych mi osób i poznaję ich pesele itp. Sprytni robią sobie programy, które automatycznie przeczesują numer po numerze i mają dostęp do wszystkiego. I to jest zabezpieczenie danych osobowych? Nie wspomnę już, że korzystają z tego portale na Seszelach i ciągną za to kasę. Zabezpieczyć trzeba dostęp do księgi na podstawie numeru a nie sam numer.
 10 
 14 
odpowiedz zgłoś
jak zdobyć tanio KW? skorzystać z portalu interesanta/petenta i zamówić operat z ośrodka dotyczący działki :D - kilka złotych za operat a w środku badanie księgi wieczystej i wszystko jasne, tylko szary kowalski o tym nie wie. Drugi sposób to napisać program który pobierze z ekw rekordy z kw a następnie przyporządkuje je do nr działek ... i już można sprzedawać nr kw i business się kręci
 7 
 5 
odpowiedz zgłoś
.. Pamiętam nagonkę na powiaty aby udostępniały dane o KW. Mówiliśmy, że odnośnie publikacji KW mogą być problemy, bo już wcześniej sądy podtrzymywały decyzje starostów, które odmawiały wydania KW wnioskodawcom, którzy nie wykazali interesu prawnego. Jest wiele wyroków sądów w tym temacie, Główny Geodeta Kraju twierdzi że to jest tylko interpretacja UODO, ale sam również interpretuje przepisy w tym względzie. Na spotkaniach mówiliśmy, żeby publikować dane musi być wprost przepis prawa, tym bardziej że nastąpiła duża zmiana prawa geodezyjnego i kartograficznego. Nie rozumiem mogła się taka wzminka tam znaleźć. Nawet Sądy wieczystoksięgowe nie udostępniają po wyszukiwarce działek, czy nazwisku informacji o KW. Jak znasz KW to zdobędziesz informację, jak nie to nie dostaniesz. Mogę spać spokojnie ;) bo my wstrzymaliśmy się z publikacją danych
 3 
 14 
odpowiedz zgłoś
Czyli KW są tajne biorąc dane zasobu państwowego i płacąc za to wtedy jest zgodne ochroną danych osobowych, biorąc za darmo sam numer także z zasobów państwych przez geoportal jest niezgodne z prawem? Proponuje również zlikwidować EKW.gov.pl bo tam też można pobrać całość tajnych KW.
 10 
 10 
odpowiedz zgłoś
odp: Czyli KW są tajne Biorąc dane masz obowiązek wykorzystać te dane tylko do celu dla którego te dane pobrałeś. Jeżeli do zgłoszenia prac geodezyjnych to wykorzystujesz je do tego celu bez prawa udostępniania osobom trzecim. Udostępniasz łamiesz prawo. Każdy Starosta ma obowiązek sprawdzenia zasadność wydania danych osobowych. Art 24a ust. 5 ustawy pgik szczegółowo reguluje komu starosta udostępnia dane. Publikując dane o KW, jeżeli uznamy że jest to dana osobowa łamane są powyższe przepisy. Nie ma żadnej blokady ochrony danych tak jak to zrobiły Sądy
 6 
 6 
odpowiedz zgłoś
odp: Czyli KW są tajne ...co za b.n
 4 
odpowiedz zgłoś
28 komentarzy



zobacz też:



wiadomości

słowo kluczowe
kategoria
rok
archiwum
Skaning ułatwi modernizację statku
czy wiesz, że...
© 2005-2021 Geodeta Sp. z o.o.
created by BRTSOFT

O nas

  • Właścicielem portalu Geoforum.pl jest Geodeta Sp. z o.o., wydawca miesięcznika GEODETA oraz serwisu egeodeta24.pl
  • Geoforum.pl jest portalem internetowym i obszernym kompendium wiedzy na tematy związane z geodezją, kartografią, katastrem, GIS-em, fotogrametrią i teledetekcją, nawigacją satelitarną itp. Od 2005 roku na bieżąco dostarcza informacji z powyższych dziedzin i umożliwia ich komentowanie.
  • GEODETA (Magazyn Geoinformacyjny) ukazuje się od czerwca 1995 roku i jest największym oraz najbardziej popularnym polskim miesięcznikiem prezentującym aktualne zagadnienia z zakresu: geodezji, kartografii, katastru, GIS-u, fotogrametrii i teledetekcji, nawigacji satelitarnej itp.
  • GEODETA cyfrowy to elektroniczna wersja tradycyjnego wydania miesięcznika. W serwisie egeodeta24.pl można zamawiać zarówno prenumeratę, jak i pojedynczne wydania

Zespół redakcyjny

  • Katarzyna Pakuła-Kwiecińska (redaktor naczelny)
  • Anna Wardziak (sekretarz redakcji)
  • Jerzy Przywara
  • Jerzy Królikowski (redaktor prowadzący Geoforum.pl)
  • Damian Czekaj
  • Bogdan Grzechnik

Kontakt

Geodeta Sp. z o.o.
02-541 Warszawa,
ul. Narbutta 40/20
tel. (22) 849-41-63, 646-87-44
redakcja@geoforum.pl
prześlij newsa

Prenumerata
prenumerata@geoforum.pl
egeodeta24@geoforum.pl
Reklama
k.kwiecinska@geoforum.pl

facebook twitter linkedIn Instagram RSS