wiadomościksięgarniaprenumeratareklamakontaktRODOpolityka prywatnościnewsletter
Najnowsze wydarzenia z dziedziny geodezji, nawigacji satelitarnej, GIS, katastru, teledetekcji, kartografii. Nowości rynkowe, technologiczne, prawne, wydawnicze. Konferencje, targi, administracja.
blog
|2020-04-20| Geodezja, GIS, Instytucje, Kataster

Główny Geodeta Kraju zaskarża postanowienie prezesa UODO

Główny geodeta kraju Waldemar Izdebski, tak jak zapowiedział, zaskarżył postanowienie prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych zabraniające ujawniania numerów ksiąg wieczystych na Geoportalu.


Główny Geodeta Kraju zaskarża postanowienie prezesa UODO
Przypomnijmy, że postanowienie prezesa UODO z 6 kwietnia 2020 r., zobowiązuje GGK do ograniczenia przetwarzania danych osobowych w zakresie numerów ksiąg wieczystych oraz nakazuje zaprzestania ich publikowania na portalu internetowym www.geoportal.gov.pl do czasu wydania decyzji administracyjnej.

Jak czytamy w komunikacie GUGiK, kwestionując stanowisko prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, GGK zaskarżył to postanowienie. W skardze do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego GGK wniósł ponadto o wstrzymanie wykonania postanowienia do czasu rozstrzygnięcia skargi.

„Mam nadzieję, że już niedługo sprawa numerów ksiąg wieczystych zostanie ostatecznie wyjaśniona i nie będzie już żadnych wątpliwości, że numery KW to dane przedmiotowe, będące cechą nieruchomości, a nie osoby. Podobnie zresztą jak numer działki lub jej identyfikator” – napisał w komunikacie na Twitterze GGK Waldemar Izdebski.


AW


«« powrót


dodaj komentarz

KOMENTARZE Komentarze są wyłącznie opiniami osób je zamieszczających i nie odzwierciedlają stanowiska redakcji Geoforum. Zabrania się zamieszczania linków i adresów stron internetowych, reklam oraz tekstów wulgarnych, oszczerczych, rasistowskich, szerzących nienawiść, zawierających groźby i innych, które mogą być sprzeczne z prawem. W przypadku niezachowania powyższych reguł oraz elementarnych zasad kultury wypowiedzi administrator zastrzega sobie prawo do kasowania całych wpisów. Użytkownik portalu Geoforum.pl ponosi wyłączną odpowiedzialność za zamieszczane przez siebie komentarze, w szczególności jest odpowiedzialny za ewentualne naruszenie praw lub dóbr osób trzecich oraz szkody wynikłe z tego tytułu.

komentarze news_pl
Możesz rozwinąć ?
odpowiedz zgłoś
No i Zaczęło się ciąganie powiatów.
odpowiedz zgłoś
ppt dziękuję za wycieczki osobiste i ucieczkę od tematu. Jak narracja pasuje to pompujesz, jak nie pasuje to zapytaj uodo. Klasa
 3 
 2 
odpowiedz zgłoś
@qwerty przyjdzie do ciebie UODO i spokojnie będziesz mógł sobie to wyjaśnić. A potem niewykluczone że i pokontemplować czas jakiś w spokoju gdzie, ustawa mówi, że można coś przetwarzać a gdzie nie. Z prokuratorem o tym pogadasz to może wyjaśni, jakiś prawników zatrudnisz też doradzą. Fakt odmowy kontroli nie oznacza że problem zniknął, on wróci ze zdwojoną siłą przy okazji zahaczając o pewną małą i wspaniałą firmę prywatną. Takie mam przeczucie.
 1 
 4 
odpowiedz zgłoś
hehehhehe To że zapis na temat jawności danych jest w ew, nie oznacza że jest on zgodny z prawem. GGK zapomniał że nie jest dyktatorem. Wiedza o kredytach hipotecznych, obciążeniach różnego typu czy one też muszą być jawne. Czy wszyscy maja wiedzieć że np.Jan kowalski ma kredyt na 200 tys zł !!!!!!!!!!!!!!!! I co ma do tego geoportal !!!!!!!!
odpowiedz zgłoś
cd 6. I dlaczego do ciężkiej cholery w takim przypadku ktoś może wejść w posiadanie moich danych i na pewno nie weźmie na mnie kredytu i nie zablokuje karty, a zrobi to jak wejdzie przez geoportal?
 1 
odpowiedz zgłoś
ppt 1. wchodzę na stronę miasta Gdynia, 2.klikam ogłoszenie o sprzedaży lokalu z podanym numerem KW w budynku na działce z ustanowionym użytkowaniem wieczystym. 3. przechodzę do KW działki i stamtąd wchodzę na KW mojego mieszkania 4. czytam imię nazwisko i pesel. 5. ??? Wszystko w/g ciebie legitnie, to gdzie w tym przypadku winny GUGIK albo powiatu?
 1 
 3 
odpowiedz zgłoś
Wiwat ! GGK zinformatyzował geodezję, teraz wygrał walkę z wrogiem i unowocześnił prawo geodyzjne, za co powinniśmy być wdzięczni, a nie psioczyć. A propo psioczenia to psy szczekają - karawana jedzie dalej. W geodezji co było do zrobienia to zrobił, teraz czekają nowe wyzwania - prezes PGNiG czy Orlenu. Wystarczy jedna decyzja jak Tomasza M. z Warszawy, a GGK odejdzie w chwale.
 1 
 1 
odpowiedz zgłoś
Nie napisałem tego. Konflikt narodził się wraz z nastaniem obecnego GGK, który głuchy na wiele głosów w tym ludzi zajmujących się RODO nakłania starostwa do ujawniania min. KW w usługach. Co więcej nie poddaje się kontroli sposobu przetwarzania danych z KW w systemach GUGiK, w tym usług które pozwalają na nieograniczone w czasie odpytywanie centralnego repozytorium ksiąg wieczystych co zgodnie z ustawą o KW jest zastrzeżone tylko dla niektórych organów państwa. W tym momencie minister powinien zawiesić GGK ze względu na postępowanie prokuratorskie, i pozwolić RODO przystąpić do kontroli. Bezczynność ministra w obecnej sytuacji otwiera drogę do uzyskiwania odszkodowań w przypadku stwierdzenia naruszeń przetwarzania danych osobowych. UODO broni interesów państwa tym postanowieniem bo ogranicza skalę potencjalnych naruszeń i potencjalnych odszkodowań.
 1 
 6 
odpowiedz zgłoś
więc pytam ponownie na jakiej podstawie ustaw o GN według ciebie to reguluje bezkonfliktowo? To jest według ciebie wina starosty?
odpowiedz zgłoś
@ W mojej ocenie osoba, która ma stawiane tak poważne zarzuty powinna być zawieszona w wykonywanych czynnościach do czasu wyjaśnienia sprawy przez prokuraturę.
 1 
 7 
odpowiedz zgłoś
Wystarczy popatrzeć gdzie masz kredyt - podejść do najbliższego bankomatu i zadzwonić na numer na nim podany mając dane zc kw i pesel. Tak, to te dane które są przetwarzane w każdym starostwie.
 1 
odpowiedz zgłoś
geodeta ma rację a w ogóle to w którym miejscu ustawa o gospodarce nieruchomościami pozwala na ujawnienie moich danych imienia nazwiska i pesel? przecież jasno jest wskazane, że można NUMER KW NIERUCHOMOSCI przeznaczonych do zbycia. Mój lokal nie jest do niego przeznaczony a przez księgę działki możesz wejść i zobaczyć moje dane osobowe bo lokal jest w budynku na gruncie użytkowanym wieczyście. TO SĄ realne problemy - wewnątrz KW. Twoje bajdurzenie że zablokować kartę mogę skwitować uśmiechem, bo dobrze wiesz, że ciśniesz ciemnotę. Bank mój znasz? Kod zabezpieczający znasz? Ojej sypła się narracja.
 2 
odpowiedz zgłoś
jasn a starosta to GGK bo tak uważa GGK.
 1 
odpowiedz zgłoś
GGK No tak główne kompetencje GGK to administrowanie geoportalem. Już czytać się tego nie chce bo tylko geoportal to i geoportal siamto. Niebyło jak dotąd takiego papierowego GGK
 2 
odpowiedz zgłoś
@ppt nie masz racji, ust. 5 dotyczy zapisanych w egib danych właścicieli tzn. imię, nazwisko, PESEL. Natomiast nmuer kw nie dotyczy właściciela tylko nieruchomosci.
 3 
 1 
odpowiedz zgłoś
Zejdź trochę niżej do ustępu 5 i rozróżnij starostę od GGK.
 1 
 4 
odpowiedz zgłoś
@ppt Przecież nasza ustawa też pozwala. W art. 24 ust. 2 jest napsiane ze dane egib są jawne.
 1 
 2 
odpowiedz zgłoś
Jest ponnieważ zezwala na to ustawa o gpodarce nieruchomościami art 35 i dotyczy nieruchomości przeznaczonych do zbycia przez gminy czyli osoby prawnej. Dawaj qwerty swój numer KW, może ktoś zablokuje ci kartę na przykład. Co ty na to w dzisiejszych czasach ?
 1 
 3 
odpowiedz zgłoś
proszę GD1Y/00014093/7 nadmienię, że publikuję numer, ponieważ jest na oficjalnej stronie miasta Gdynia. Normalnie bym się przecież bał, prawda? https://www.gdynia.pl/mieszkaniec/numer-biezacy,2 790/ogloszenia,516595
 1 
odpowiedz zgłoś
Jak się ma sprawa z prokuraturą ?
 3 
odpowiedz zgłoś
Możesz podać mi numer kw swojej nieruchomości ?
odpowiedz zgłoś
Super! Już widzę te kradzieże tożsamości i wyłudzone kredyty na ciężkie miliony ! :)
 1 
 2 
odpowiedz zgłoś
tego w wyniku tego zaskarżenia zamiast decyzji powinno być.
 2 
odpowiedz zgłoś
To jest decyzja zabezpieczająca do czasu wydania decyzji. Rozumiesz co to znaczy ? Nic nie zostanie w wyniku tej decyzji ostatecznie wyjaśnione, tym bardziej że rozprawa będzie Bóg wie kiedy i szybciej spodziewałbym się tej decyzji. A co z prokuraturą ?
 1 
 1 
odpowiedz zgłoś
ppt ktoś pięknie napisał w poprzednim wątku, że prezes powinien się odwołać od decyzji. No to się odwołał, ale jak rozumiem też źle.
 2 
 4 
odpowiedz zgłoś
Z szabelką na czołgi. Jakie to polskie.
 3 
 3 
odpowiedz zgłoś
27 komentarzy



wiadomości

słowo kluczowe
kategoria
rok
archiwum
Geoida od GOCE
czy wiesz, że...
© 2005-2020 Geodeta Sp. z o.o.
created by BRTSOFT

O nas

  • Właścicielem portalu Geoforum.pl jest Geodeta Sp. z o.o., wydawca miesięcznika GEODETA oraz serwisu egeodeta24.pl
  • Geoforum.pl jest portalem internetowym i obszernym kompendium wiedzy na tematy związane z geodezją, kartografią, katastrem, GIS-em, fotogrametrią i teledetekcją, nawigacją satelitarną itp. Od 2005 roku na bieżąco dostarcza informacji z powyższych dziedzin i umożliwia ich komentowanie.
  • GEODETA (Magazyn Geoinformacyjny) ukazuje się od czerwca 1995 roku i jest największym oraz najbardziej popularnym polskim miesięcznikiem prezentującym aktualne zagadnienia z zakresu: geodezji, kartografii, katastru, GIS-u, fotogrametrii i teledetekcji, nawigacji satelitarnej itp.
  • GEODETA cyfrowy to elektroniczna wersja tradycyjnego wydania miesięcznika. W serwisie egeodeta24.pl można zamawiać zarówno prenumeratę, jak i pojedynczne wydania

Zespół redakcyjny

  • Katarzyna Pakuła-Kwiecińska (redaktor naczelny)
  • Anna Wardziak (sekretarz redakcji)
  • Jerzy Przywara
  • Bożena Baranek (szefowa Działu Prenumeraty)
  • Jerzy Królikowski (redaktor prowadzący Geoforum.pl)
  • Damian Czekaj
  • Bogdan Grzechnik

Kontakt

Geodeta Sp. z o.o.
02-541 Warszawa,
ul. Narbutta 40/20
tel. (22) 849-41-63, 646-87-44
redakcja@geoforum.pl
prześlij newsa

Prenumerata
prenumerata@geoforum.pl
b.baranek@geoforum.pl
Reklama
k.kwiecinska@geoforum.pl

facebook twitter linkedIn Instagram RSS