wiadomościksięgarniaprenumeratareklamakontaktRODOpolityka prywatności
|2006-07-28| Geodezja, Mapy, Prawo, Ludzie

Wiesław Potrapeluk kandydatem komisji konkursowej na stanowisko GGK

Potwierdziła się podana kilka dni temu na GeoForum informacja, że kandydatem komisji konkursowej na stanowisko głównego geodety kraju został Wiesław Janusz Potrapeluk. Organ sprawujący nadzór powinien opublikować w Biuletynie Informacji Publicznej „imię i nazwisko osoby wybranej przez komisje konkursową (...) wraz z wyciągiem uzasadnienia dokonanego wyboru zawierającym powody tego wyboru oraz końcową ocenę tego kandydata”.

Kandydaci mają 7 dni na odwołanie, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wynikach konkursu. Organ sprawujący nadzór musi rozpatrzyć odwołanie w ciągu 30 dni, wybierając jedną z możliwości: utrzymanie w mocy wyniku konkursu, uchylenie czynności komisji konkursowej lub oddalenie odwołania. Od tego rozstrzygnięcia osobie odwołującej się przysługuje prawo wniesienia odwołania do sądu pracy.
Jednak nawet jeśli procedura konkursowa zostanie wreszcie zakończona, niewiele z tego wynika. Minister może, ale nie musi skorzystać z rekomendacji komisji przy składaniu wniosku do prezesa Rady Ministrów o powołanie nowego głównego geodety kraju. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, iż 22 lipca Sejm uchwalił ustawy zmieniające system służby cywilnej: o służbie cywilnej, a także o państwowym zasobie kadrowym. Uchwalone ustawy zakładają wyłączenie ze służby cywilnej wyższych stanowisk w administracji państwowej, co oznacza, że nie będzie już konkursów na te stanowiska, będą one obsadzane z nowo powstałego państwowego zasobu kadrowego. Trudno więc dzisiaj ocenić, w jakim trybie powołany zostanie nowy główny geodeta kraju i czy w ogóle przeprowadzanie tego konkursu miało sens.

Wiesław Janusz Potrapeluk (ur. 12 czerwca 1958 r. w Pasłęku) jest absolwentem Wydziału Geodezji i Urządzeń Rolnych Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Na tej samej uczelni ukończył studia podyplomowe w zakresie szacowania nieruchomości. Drogę zawodową rozpoczął od pracy w Wojewódzkim Biurze Geodezji i Terenów Rolnych w Ostrołęce. Potem pracował kolejno w Urzędzie Wojewódzkim w Ostrołęce i Urzędzie Rejonowym w Przasnyszu. Od stycznia 1999 r. jest zatrudniony na stanowisku geodety powiatowego – dyrektora Wydziału Geodezji, Kartografii, Katastru i Gospodarki Nieruchomościami Starostwa Powiatowego w Przasnyszu. Posiada uprawnienia zawodowe nr 7012 w zakresach 1, 2 i 4. Jako doświadczenie zawodowe wymienia: udział w realizacji prac geodezyjnych i kartograficznych, pracę na stanowisku biegłego sądowego przy Sądzie Okręgowym w Ostrołęce, pracę na stanowisku klasyfikatora gleb i inspektora ds. klasyfikacji oraz uczestnictwo w pracach podkomisji sejmowej ds. Prawa geodezyjnego i kartograficznego jako reprezentant Związku Powiatów Polskich. Jest wiceprzewodniczącym Rady Forum Geodetów Powiatowych Związku Powiatów Polskich i członkiem Stowarzyszenia Geodetów Polskich. Jego zainteresowania obejmują: informatykę, prawo, turystykę, motoryzację, elektronikę i techniki telekomunikacyjne. Żonaty, dwoje dzieci.

KPK