wiadomościksięgarniaprenumeratareklamakontaktRODOpolityka prywatnościnewsletter
|2020-10-05| Geodezja, Prawo, Ludzie

Wiceminister od geodezji zrezygnował ze stanowiska [AKTUALIZACJA]

Wiceminister rozwoju Robert Nowicki odchodzi z resortu i rezygnuje z członkostwa w Porozumieniu – poinformowało Ministerstwo Rozwoju.

Wiceminister od geodezji zrezygnował ze stanowiska [AKTUALIZACJA] <br />
fot. MR
Jak już informowaliśmy, ogłoszona 30 września przez premiera rekonstrukcja rządu obejmie również ministra rozwoju, który nadzoruje sprawy geodezji i kartografii. Ze swoim stanowiskiem pożegna się Jadwiga Emilewicz, która kierowała resortem rozwoju od listopada 2019 r. Jej miejsce zajmie Jarosław Gowin, który stanie na czele nowego resortu – Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. Natomiast wraz z Jadwigą Emilewicz, która poinformowała równocześnie, że opuszcza Porozumienie (partię Jarosława Gowina), deklarując pozostanie w klubie PiS i wsparcie Zjednoczonej Prawicy, ze stanowisk rezygnują współpracujący z nią wiceministrowie.

Wiceminister Robert Nowicki odpowiadał w resorcie rozwoju za kwestie związane z budownictwem, mieszkalnictwem, zagospodarowaniem przestrzennym, ale też geodezją i kartografią. Uczestniczył w przygotowywaniu takich projektów, jak: pakiet mieszkaniowy, nowelizacja Prawa geodezyjnego i kartograficznego, nowelizacja Prawa budowlanego. Zapoczątkował też cyfryzację procesu budowlanego.

Ustępujący wiceminister we wpisie na Facebooku zwrócił uwagę, że dzięki skutecznemu działaniu i szybkiej reakcji rządu, w którym pracował, polska gospodarka się obroniła. „Jako rząd i resort gospodarczy zdaliśmy ten trudny egzamin. Polacy mieli prawo oczekiwać ochrony życia i zdrowia oraz obrony polskich firm i miejsc pracy. Dane gospodarcze pozwalają z optymizmem patrzeć w przyszłość. To między innymi zasługa ministra gospodarki Jadwigi Emilewicz i jej determinacji w poszukiwaniu kolejnych tarcz ochronnych” – podkreślił.

Robert Krzysztof Nowicki został powołany na wiceministra rozwoju w grudniu 2019 r. Na razie nie wiemy, kto go zastąpi.

AKTUALIZACJA
Wczoraj (8 października) premier Mateusz Morawiecki przyjął dymisję Roberta Nowickiego z funkcji podsekretarza stanu w Ministerstwie Rozwoju.

AW