Książki
PODSTAWY GLEBOZNAWSTWA Z ELEMENTAMI KARTOGRAFII GLEB
(167)
cena: 46.00 zł
KATEGORIE: |gleboznawstwo
Autorzy: P. Skłodowski (red.), A. Bielska, J. Kwiatkowska-Malina, A. Maciejewska, A. Szafranek
Opis szczegółowy:
Autorzy w podręczniku zawarli przegląd wiedzy gleboznawczej — od zagadnień będących na pograniczu tworzenia podstaw gleboznawstwa w latach 50. XX wieku do obecnie obowiązujących kryteriów oceny gleb i ich wartościowania. Ponadto przedstawili ogólne wiadomości o glebach, dotyczące ich genezy, składu, właściwości, bonitacji, przydatności rolniczej, ochrony i racjonalnego wykorzystania. Omówili także zawartość i zasady tworzenia map glebowych. Informacje o stanie środowiska glebowego i zachodzących w nim zmianach stanowią niezbędny element oceny oddziaływania na środowisko, planowania przestrzennego i prognozowania zmian środowiska, które mogą zachodzić w przyszłości. Zawarte wiadomości z zakresu gleboznawstwa potrzebne są geodetom w pracach związanych z ewidencją gruntów, scaleniem i wymianą gruntów, wykonywaniem map glebowych, glebowo-rolniczych, ochroną gruntów rolnych i leśnych, rekultywacją oraz zagospodarowaniem terenów zdegradowanych. Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów kierunków: Geodezja i Kartografia oraz Gospodarka Przestrzenna, ale może być również przydatny dla osób zajmujących się planowaniem przestrzennym, ochroną środowiska przyrodniczego, gospodarką gruntami.
Spis treści:
Przedmowa 1. Wstęp 1.1. Zakres pojęcia gleba 1.2. Gleba w środowisku przyrodniczym i jej funkcje 1.3. Podział gleb według kategorii użytkowania 1.4. Gleboznawstwo czyli nauka o glebie 1.5. Działy gleboznawstwa 2. Kształtowanie i ewolucja gleb. 2.1. Czynniki glebotwórcze 2.1.1. Skały macierzyste gleb 2.1.1.1. Skały magmowe 2.1.1.2. Skały metamorfi czne 2.1.1.3. Skały osadowe 2.1.1.4. Główne procesy geologiczne i geomorfologiczne kształtujące skały macierzyste gleb 2.1.1.5. Charakterystyka glebotwórcza skał macierzystych 2.1.2. Klimat 2.1.3. Organizmy żywe 2.1.3.1. Wpływ organizmów żywych na kształtowanie gleb 2.1.3.2. Charakterystyka najważniejszych zespołów roślinnych i ich wpływ na kształtowanie gleb 2.1.4. Woda 2.1.5. Rzeźba terenu 2.1.6. Czas, wiek gleby 2.1.7. Działalność człowieka 2.2. Wietrzenie 2.2.1. Istota procesu wietrzenia 2.2.2. Wietrzenie fi zyczne 2.2.3. Wietrzenie chemiczne 2.2.4. Czynniki wpływające na procesy wietrzenia 2.2.5. Wietrzenie niektórych grup skał 2.3. Procesy glebotwórcze 2.4. Morfologia gleb 2.4.1. Profi l i pedon glebowy 2.4.2. Charakterystyka litologiczna profi lu glebowego 2.4.3. Poziomy genetyczne 2.4.3.1. Charakterystyka poziomów głównych 2.4.3.2. Poziomy główne 2.4.3.3. Poziomy mieszane i przejściowe 2.4.3.4. Podpoziomy 2.4.3.5. Przyrostki do oznaczenia cech i właściwości poziomów 2.4.3.6. Nieciągłości litologiczne 2.4.3.7. Nieciągłości litologiczno-pedogeniczne 2.4.4. Poziomy diagnostyczne gleb mineralnych. Definicje 2.4.5. Diagnostyczne poziomy powierzchniowe (epipedony) 2.4.6. Diagnostyczne poziomy podpowierzchniowe (endopedony) 3. Skład gleby 3.1. Skład mineralny 3.1.1. Minerały pierwotne 3.1.2. Minerały wtórne 3.1.3. Substancje bezpostaciowe 3.2. Skład granulometryczny 3.2.1. Podział fazy stałej gleby na frakcje granulometryczne 3.2.2. Charakterystyka frakcji 3.2.3. Podział fazy stałej gleby na grupy granulometryczne 3.2.4. Podział gleb na kategorie agronomiczne 3.3. Skład chemiczny 3.3.1. Pierwiastki chemiczne wchodzące w skład litosfery 3.3.2. Skład chemiczny gleby 3.3.3. Pierwiastki biogenne 3.3.4. Formy występowania składników pokarmowych w glebie 3.3.5. Formy oraz zawartość makroelementów w glebie 3.3.5.1. Azot 3.3.5.2. Fosfor 3.3.5.3. Potas 3.3.5.4. Wapń 3.3.5.5. Magnez 3.3.5.6. Siarka 3.3.6. Formy oraz zawartość mikroelementów w glebie 3.4. Materia organiczna . 3.4.1. Defi nicja materii organicznej i jej źródła w glebie 3.4.2. Rozkład substancji organicznej i tworzenie się próchnicy 3.4.2.1. Substancje próchniczne (humusowe) 3.4.2.2. Właściwości substancji próchnicznych 3.4.3. Zawartość próchnicy w glebach 3.4.3.1. Metody zwiększania zawartości próchnicy w glebach 3.4.4. Rola i znaczenie próchnicy w glebie 3.5. Organizmy glebowe 3.5.1. Mikroorganizmy glebowe 3.5.2. Mezo- i mikrofauna i jej wpływ na glebę 4. Właściwości gleb 4.1. Właściwości fi zyczne gleb 4.1.1. Trójfazowy układ gleby 4.1.1.1. Roztwór glebowy 4.1.1.2. Powietrze glebowe 4.1.2. Gęstość właściwa 4.1.3. Gęstość objętościowa 4.1.4. Porowatość gleby 4.1.5. Zwięzłość gleby 4.1.6. Lepkość gleby 4.1.7. Plastyczność gleby 4.1.8. Pęcznienie i kurczenie się gleb 4.1.9. Barwa gleb 4.1.10. Struktura gleb 4.1.11. Układ gleby 4.2. Wodno-powietrzne właściwości gleby 4.2.1. Znaczenie wody w glebie 4.2.2. Źródła wody w glebie 4.2.3. Postacie wody w glebie 4.2.4. Wilgotność gleb 4.2.5. Retencja wody w glebie 4.2.6. Ocena stosunków wodnych 4.3. Właściwości chemiczne gleb 4.3.1. Kwasowość gleby 4.3.1.1. Odczyn 4.3.1.2. Kwasowość czynna 4.3.1.3. Kwasowość potencjalna 4.3.2. Właściwości sorpcyjne gleb 4.3.2.1. Charakterystyka koloidów glebowych 4.3.2.2. Budowa cząstki koloidalnej 4.3.2.3. Podział koloidów glebowych 4.3.3. Koagulacja i peptyzacja 5. Systematyka gleb Polski 5.1. Systematyka gleb Polski do roku 2011 5.2. Systematyka gleb Polski – wydanie V 5.2.1. Zmiany w stosunku do wydania IV 5.2.2. Zasady wydzielania kategorii glebowych 5.3. Podstawowe zasady systematyki gleb według WRB 5.4. Korelacje jednostek glebowych z Systematyki gleb Polski z WRB (2006) 6. Charakterystyka gleb Polski 6.1. Podstawowe jednostki taksonomiczne. 6.2. Gleby inicjalne 6.2.1. Gleby inicjalne skaliste (litosole) 6.2.2. Gleby inicjalne luźne (regosole) 6.2.3. Gleby inicjalne ilaste (pelosole) 6.3. Gleby słabo wykształcone 6.3.1. Gleby bezwęglanowe słabo wykształcone ze skał masywnych (rankery) 6.3.2. Gleby słabo wykształcone ze skał luźnych (arenosole) 6.4. Gleby wapniowcowe 6.4.1. Rędziny 6.4.1.1. Podtypy rędzin 6.4.1.2. Rodzaje rędzin 6.4.2. Pararędziny 6.5. Czarnoziemy 6.6. Gleby brunatnoziemne 6.6.1. Gleby brunatne właściwe 6.6.2. Gleby brunatne kwaśne 6.6.3. Gleby płowe (lessives) 6.7. Gleby bielicoziemne 6.7.1. Gleby rdzawe 6.7.2. Gleby bielicowe 6.7.3. Bielice 6.8. Gleby glejo-bielicowe i glejobielice 6.9. Czarne ziemie 6.10. Gleby zabagniane 6.10.1. Gleby opadowo-glejowe 6.10.2. Gleby gruntowo-glejowe 6.11. Gleby hydrogeniczne 6.11.1. Gleby bagienne 6.11.1.1. Gleby mułowe 6.11.1.2. Gleby torfowe 6.11.2. Gleby pobagienne 6.11.2.1. Gleby murszowe 6.11.2.2. Gleby murszowate 6.12. Mady rzeczne 6.13. Gleby deluwialne 6.14. Gleby słone i zasolone 6.15. Gleby antropogeniczne 6.15.1. Gleby kulturoziemne 6.15.2. Gleby industrioziemne 6.15.3. Urbanoziemy . 7. Bonitacja i przydatność rolnicza gleb 7.1. Wprowadzenie 7.1.1. Postępowanie administracyjne dotyczące przeprowadzania gleboznawczej klasyfi kacji gruntów 7.1.2. Kompetencje organów w sprawie gleboznawczej klasyfi kacji gruntów 7.2. Bonitacja gleb 7.2.1. Kryteria i metody bonitacji gleb 7.2.2.. Charakterystyka klas bonitacyjnych 7.2.2.1. Klasyfi kacja gruntów ornych 7.2.2.2. Klasyfi kacja użytków zielonych 7.2.2.3. Klasyfi kacja gleb pod lasami 7.2.2.4. Klasyfi kacja gleb pod wodami 7.2.2.5. Klasyfi kacja nieużytków 7.3. Przydatność rolnicza gleb 7.3.1. Charakterystyka kompleksów przydatności rolniczej dla gruntów ornych 7.3.2. Charakterystyka kompleksów przydatności rolniczej dla trwałych użytków zielonych 8. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej na potrzeby planowania i kształtowania środowiska 8.1. Gleba 8.2. Klimat 8.3. Rzeźba terenu 8.4. Warunki wodne środowiska 8.5. Współczynniki przeliczeniowe i wskaźnik bonitacji 8.6. Ustalenie wysokości podatku gruntowego 9. Kartografi a gleb 9.1. Podział map glebowych 9.1.1. Podział map ze względu na skalę 9.1.2. Podział map ze względu na treść 9.2. Wykonywanie map glebowych 9.2.1. Prace przygotowawcze i badania terenowe 9.2.1.1. Sposób wykonywania i opisywania odkrywek i wierceń 9.2.1.2. Pobieranie próbek glebowych do oznaczeń laboratoryjnych 9.2.2. Prace kameralne 9.3. Treść map klasyfi kacyjnych 9.4. Aktualizacja gleboznawczej klasyfi kacji gruntów 9.5. Treść map glebowo-rolniczych 9.5.1. Aneks do mapy glebowo-rolniczej 9.5.2. Potrzeby aktualizacji map glebowo-rolniczych 10. Ochrona i rekultywacja środowiska glebowego 10.1. Struktura użytkowania gleb na świecie i w Polsce 10.2. Stan i kierunki przemian gleb 10.2.1. Degradacja środowiska przyrodniczego 10.2.2. Kryteria zanieczyszczenia i zagrożenia środowiska przyrodniczego 10.2.3. Odporność gleb na degradację 10.2.4. Rekultywacja i rehabilitacja 10.2.5. Najważniejsze przyczyny pomniejszania zasobów i degradacji gleb 10.2.6. Zagrożenie gleb erozją 10.2.7. Przejmowanie gleb na cele nierolnicze 10.2.8. Geochemiczne formy degradacji gleb 10.2.9. Zmiany stosunków wodnych 10.2.10. Chemiczne formy degradacji gleb 10.2.11. Główne źródła zanieczyszczenia atmosfery i gleby 10.2.12. Rodzaje zanieczyszczeń i ich wpływ na degradację środowiska przyrodniczego 10.2.13. Wpływ chemizacji i intensyfi kacji rolnictwa na degradację środowiska glebowego. 10.2.14. Melioracje wodne 10.3. Zagadnienia formalnoprawne ochrony i rekultywacji środowiska glebowego 10.3.1. Ochrona gruntów rolnych i leśnych w Polsce do 1971 roku 10.3.2. Ochrona gruntów rolnych i leśnych oraz ich rekultywacja w latach 1971–1995 10.3.3. Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych oraz ich rekultywacji z 1995 roku 10.3.3.1. Zasady ochrony gruntów rolnych i leśnych 10 10.3.3.2. Zmiana przeznaczenia – ograniczenia jakościowe i ilościowe 10.3.3.3. Wyłączenie gruntów z produkcji rolnej i leśnej 10.3.3.4. Zapobieganie degradacji gruntów 10.4. Zarys wiadomości o rekultywacji i zagospodarowaniu gruntów 10.4.1. Rekultywacja gruntów bezglebowych 10.4.2. Rekultywacja gruntów potencjalnie żyznych 10.4.3. Rekultywacja gruntów jałowych 10.4.4. Rekultywacja gruntów zbudowanych ze skał toksycznych Bibliografia
Wydanie I Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej Miejsce i rok wydania: Warszawa 2014 Liczba stron: 410 Oprawa: Miękka ISBN: 978-83-7814-168-6
|